Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η Google "περιορίζει" το Facebook

Καθώς η άτυπη διαμάχη ανάμεσα σε Google και Facebook ολοένα και μεγαλώνει σε διαστάσεις, η πρώτη αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση του δεύτερου στα δεδομένα που έχει στη διάθεση της.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν πολυσυμπαθούν το δημιουργό του Facebook, Mark Zuckerberg, κυρίως λόγω του... νεαρού της ηλικίας του. Ο Zuckerberg είχε καταφέρει να “μπει στο μάτι” αρκετών ως “ένα κακομαθημένο παιδάκι” (!) όταν είχε αρνηθεί την εξαγορά του Facebook από τη Yahoo για ένα ποσό που έφτανε στα $800.000.000 - κίνηση που είχε επαναλάβει και με άλλες, παραπλήσιες προτάσεις. Αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο, όντως, είναι... “κακομαθημένος”, το social network που ο ίδιος “έχτισε” και που σήμερα αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους “παίκτες” του σύγχρονου web, σίγουρα επιδεικνύει σχετική συμπεριφορά. Βλέπετε, το Facebook αντλεί πληροφορίες για τα μέλη του από οπουδήποτε αυτές είναι διαθέσιμες, με στόχο να βελτιώσει περισσότερο τις υπηρεσίες του (και, φυσικά, να παρουσιάσει ακόμη πιο “στοχευμένες” διαφημίσεις σε αυτά), αλλά δεν... “ανταποδίδει τη χάρη”, επιτρέποντας και σε άλλους να χρησιμοποιούν τα δικά του δεδομένα.

Η Google φαίνεται πως είναι η πρώτη εταιρεία που... κουράστηκε από την “εγωιστική” στάση του Facebook, και έτσι, απλά, “του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια”: ενώ μέχρι πρόσφατα όταν κανείς γραφόταν στο μεγάλο κοινωνικό site μπορούσε να δηλώσει τη διεύθυνση email που είχε στην υπηρεσία GMail της Google για να “εισάγει τις επαφές του” στο Facebook, η Google μόλις κατέστησε αδύνατη αυτή τη λειτουργία: το Facebook δεν μπορεί, πια, να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που διαθέτει η Google σχετικά με έναν χρήστη. Δεν θα μπορεί να “διαβάσει” τις επαφές του ή να αντλήσει άλλες πληροφορίες για αυτόν. Ο χρήστης θα πρέπει να τις εισάγει “χειροκίνητα”. Έτσι, “χάνουν” τόσο το Facebook όσο και οι απλοί χρήστες, και φαινομενικά την ευθύνη την έχει η Google. Πρακτικά, μάλλον ήταν καιρός να γίνει κάτι τέτοιο.

Παγιδευμένα δεδομένα

Όπως ανέφερε η ίδια η Google σε δήλωση της, “Η Google είναι αφοσιωμένη στο να διευκολύνει τους χρήστες της να εισάγουν και εξάγουν τα δεδομένα τους από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Για αυτό και έχουμε μια `ομάδα απελευθέρωσης δεδομένων` να εργάζεται σε εμάς, δημιουργώντας εργαλεία για εισαγωγή και εξαγωγή δεδομένων για τους χρήστες. Δεν είμαστε μόνοι. Πολλά άλλα sites επιτρέπουν στους χρήστες τους να εισάγουν και εξάγουν τις πληροφορίες τους, συμπεριλαμβανόμενων των επαφών τους, εύκολα και γρήγορα. Όμως, τα sites που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, όπως το Facebook, αφήνουν τους χρήστες τους σε αδιέξοδο. Έτσι, αποφασίσαμε να αλλάξουμε λίγο την προσέγγιση μας για να ανταποκρίνεται στο γεγονός πως οι χρήστες συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι με την εισαγωγή των επαφών τους σε sites όπως το Facebook ουσιαστικά παγιδεύονται”.

Θέμα ισότητας

Σίγουρα, η στάση της Google δεν είναι κατακριτέα. Αν η ίδια “διευκόλυνε” το Facebook, δεν θα έπρεπε να κάνει και αυτό το ίδιο; Αντίθετα, σε μια προσπάθεια να κρατά “δικά του” τα δεδομένα των χρηστών, αποκτώντας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του, το Facebook προτίμησε την... εγωιστική προσέγγιση. Το αν η Google θα είναι η μόνη ή, απλά, η πρώτη εταιρεία που στράφηκε εναντίων του, μάλλον θα το δούμε εν καιρώ. Τι σημαίνουν όμως αυτά για τον απλό χρήστη; Ουσιαστικά, και πάλι θα μπορεί να εισάγει τις επαφές του από το GMail στο Facebook, αφού η Google παρέχει δυνατότητα “εξαγωγής” τους (θυμίζουμε, αντίθετα με το Facebook). Η διαφορά είναι πως θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εξαγωγής-εισαγωγής “χειροκίνητα”, αφού δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί με την απλή εισαγωγή μιας διεύθυνσης eMail.

Όπως ξεκαθάρισε και η ίδια η Google, η στάση της απέναντι στα άλλα sites θα είναι αυτή της... ισότητας: “Από εδώ και έπειτα, δεν θα επιτρέπουμε σε websites να εισάγουν αυτόματα τις επαφές των χρηστών (μέσω του API μας), εκτός αν επιτρέπουν και τα ίδια παραπλήσια εξαγωγή δεδομένων για χρήση σε άλλα sites”. Και, παρά το ότι μάλλον θα... μας δυσκολέψει λιγάκι, η στάση της σίγουρα δεν είναι κατακριτέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου