Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Google εναντίον πειρατείας

Η Google αποφάσισε να κινηθεί λίγο πιο δυναμικά εναντίων όσον έχουν ως… χόμπι την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης της.
Μέχρι πρόσφατα, ναι μεν η Google δήλωνε πως «δεν υποστηρίζει την πειρατεία», αλλά ταυτόχρονα κρατούσε μια κάπως ουδέτερη στάση απέναντι σε αυτήν, τονίζοντας, όποτε βρισκόταν στο στόχαστρο κάποιων κατηγοριών, πως η ίδια «παρείχε υπηρεσίες» και δεν ήταν «ελεγκτική αρχή». «Υπηρεσίες» όπως το γνωστό επιχείρημα με το… μαχαίρι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κόψει κανείς μια φέτα ψωμί, αλλά και ως φονικό εργαλείο. Το ίδιο, κατά την ίδια, ίσχυε και με τις υπηρεσίες της: κάποιος μπορεί να χρησιμοποιούσε το Google Search για να ψάξει για πληροφορίες για ένα προϊόν, αλλά μπορεί και να το χρησιμοποιούσε για να εντόπιζε σημεία από όπου θα μπορούσε να κατεβάσει «πειρατικά αρχεία». Και η ίδια η Google… ένιπτε τας χείρας της. Αυτό, όμως, ήταν το παρελθόν.
Τώρα, η Google δείχνει πιο αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους απανταχού πειρατές, αλλάζοντας, ανάμεσα σε άλλα, και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης της. Και αυτό θα είναι μονάχα η αρχή.
Πρώτο μέτρο, η αφαίρεση «αμφιλεγόμενων προτάσεων» που σχετίζονται στενά με την πάσης φύσεως πειρατεία από την λειτουργία AutoComplete του Google Search, που παρουσιάζει προτάσεις πιθανών αποτελεσμάτων για μια αναζήτηση καθώς ο χρήστης πληκτρολογεί το «τι θέλει να εντοπίσει».
Μαζί με αυτό, θα απαγορευτεί η παρουσίαση διαφημίσεων μέσω AdSense σε sites που φιλοξενούν περιεχόμενο που καταπατά πνευματικά δικαιώματα τρίτων.
Τέλος, η Google θα προσπαθήσει να διευκολύνει τον εντοπισμό των sites με νόμιμο περιεχόμενο, για παράδειγμα προσπαθώντας να προβάλλονται περισσότερο στα νέα «previews» με μορφή εικόνων που παρουσιάζει δίπλα από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της, ενώ φυσικά θα ισχύει το αντίστροφο για τα sites με «αμφιλεγόμενο» περιεχόμενο.
Μαζί με αυτά, η Google προσπαθεί να αναβαθμίσει την υποδομή της και τον τρόπο λειτουργίας της, για να είναι ευκολότερη η αφαίρεση περιεχόμενου που θίγει πνευματικά δικαιώματα, διαδικασία για την οποία η Google λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα. Μάλλον είναι… κακοί καιροί για να είναι κανείς «κακός»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου