Η Mozilla δημοσίευσε μια σελίδα όπου «πρωταγωνιστούν» τα πιο… προβληματικά, από άποψη ταχύτητας, add-ons του δημοφιλούς Firefox, που καθυστερούν τον browser μέχρι και 74%!
Σας φαίνεται αργός ο νέος –ή και ο προηγούμενος και… ο προ-προηγούμενος- Firefox; Είναι «κοινό μυστικό» πως ο βασικότερος παράγοντας καθυστερήσεων και «διαρροής μνήμης» («memory leak») στο δημοφιλή browser της Mozilla δεν είναι ο ίδιος ο browser, αλλά κάποια χρήσιμα μεν, κακοπρογραμματισμένα δε add-ons που χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες. Και, από ό,τι φαίνεται, η Mozilla… κουράστηκε, πια, να αντιμετωπίζει συνέχεια κατηγορίες για τον browser της, για το «πόσο πιο αργός είναι από τον ανταγωνισμό», για το ότι «είναι ασταθής» ή «τρώει πολύ μνήμη» -φράσεις που σίγουρα έχετε συναντήσει αν συχνάζετε σε διάφορα sites, blogs και forum- και αποφάσισε να στραφεί στην… αντεπίθεση: μια νέα σελίδα της «ξεμπροστιάζει» τους βασικούς υπαίτιους για τις χαμηλές επιδόσεις του… τέκνου της, τοποθετώντας τους σε… ιεραρχική λίστα «καθυστέρησης».
Χειρότερα από όλα τα add-ons φαίνονται να είναι τα FoxLingo – Translator / Dictionary και Firebug, που βρίσκονται στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα, προκαλώντας καθυστερήσεις μέχρι και 74% στη χρήση του browser! Ακολουθεί το δημοφιλέστατο AniWeather, με καθυστέρηση της τάξης του 54%, και αμέσως μετά το… σχεδόν de-facto add-on για τη διαχείριση downloads στον Firefox, FlashGot, που «του κόβει» μέχρι και το 50% των επιδόσεων του!
Θεωρητικά, η απενεργοποίηση αυτών των add-ons και η αντικατάσταση τους με παραπλήσια θα κάνει τον Firefox να «ξανανιώσει», και έτσι αξίζει να ελέγξετε τη λίστα για να δείτε αν αναγνωρίζετε κάποια που χρησιμοποιείτε και εσείς ώστε να προβείτε σε αφαίρεση τους. Πρακτικά, η λίστα της Mozilla δεν καλύπτει τα χιλιάδες, πια, add-ons του Firefox στο σύνολο τους, και έτσι τίποτα δεν εγγυάται πως και η εναλλακτική πρόταση που θα επιλέξετε δεν θα παρουσιάζει προβλήματα.
Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται αν η καθυστέρηση είναι «γενική», κατόπιν της εγκατάστασης ενός add-on, ή αισθητή μόνο όταν είναι ενεργό – και σε ορισμένα αυτό έχει αρκετή σημασία. Παράδειγμα, από… εμπειρίας του γράφοντα, το Firebug, που αφορά στο web design και συνήθως το έχει κανείς «ανενεργό» μέχρι να το χρειαστεί (για να εφαρμόσει τροποποιήσεις στον κώδικα των δικών του sites).
Όπως και να έχει, πρόκειται για μια καλή κίνηση από πλευράς της Mozilla, που ίσως επιτέλους… «ταρακουνήσει» λίγο τους developers add-ons του Firefox, αναγκάζοντας τους να προσέχουν λίγο περισσότερο τον κώδικα τους, οδηγώντας σε καλύτερα, γρηγορότερα add-ons, με λιγότερα προβλήματα και, κατά συνέπεια, μια ακόμη καλύτερη εμπειρία κατά τη χρήση του Web.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου