Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πτωτικές τάσεις για το Google+

Το traffic στο Google+ φαίνεται να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, καθώς οι χρήστες περνούν ολοένα και λιγότερο χρόνο στο site, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Σύμφωνα με την Experian Hitwise, μια γνωστή εταιρεία μέτρησης traffic της Ν. Υόρκης, το Google+ εμφάνισε μια ελαφρά πτώση στην κίνησή του την προηγούμενη εβδομάδα. Παρόλο που δεν αποτελεί επαρκή λόγο ανησυχίας, θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένδειξη πως το ενδιαφέρον των χρηστών για το Google+ αμβλύνεται;
Μετά τα ενθαρρυντικά νούμερα, η εβδομάδα αυτή ακολούθησε με μια κάμψη στα νούμερα για την υπηρεσία: μια πτώση της τάξης του 3% στα hits από 1.88 σε 1.79 εκατομμύρια, καθώς και στον χρόνο χρήσης, ο οποίος μειώθηκε κατά 10%, από 5 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, σε 5 λεπτά και 15 κατά μέσο όρο.
Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των hits αυξήθηκε κατά 283%, ένα μάλλον εντυπωσιακό νούμερο ακόμα και για μια "ολόφρεσκη" υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και αυτά τα νούμερα μπορεί να φαίνονται απογοητευτικά για μια υπηρεσία που μόλις ξεκίνησε τον κύκλο της, απέχουν από το να είναι… ζοφερά. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη του Google+ τον τελευταίο μήνα υπήρξε εντυπωσιακή, ξεπερνώντας τις όποιες εκτιμήσεις των ειδικών.
Παρόλα αυτά, είναι αναπόφευκτο εντός λίγων εβδομάδων από την κυκλοφορία ενός προϊόντος, η κάλυψη και η χρήση του να κοπάσουν κατά τι. Εφόσον η υπηρεσία αποδειχθεί επιτυχημένη, το traffic θα επανέλθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η επιτυχία του Google+ εξαρτάται πλέον από το πώς η Google θα χειριστεί και θα αναπτύξει την υπηρεσία από πλευράς marketing τους ερχόμενους μήνες, με σκοπό να κρατήσει ικανοποιημένη τη βάση χρηστών της, ώστε να συνεχίζει να επισκέπτεται την υπηρεσία.
Η εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εκ νέου κάλυψη από τα media, το οποίο θα επετύγχανε τη δημιουργία περαιτέρω traffic, ενώ το marketing θα μπορούσε να διευρύνει τη συνολική επιρροή της υπηρεσίας.
Το Google+ είναι επί του παρόντος σε beta έκδοση και λειτουργεί αποκλειστικά με προσκλήσεις. Αφότου ανοίξει η υπηρεσία σε όλους τους υπάρχοντες χρήστες, θα δοθεί σίγουρα μια -προσωρινή έστω- ώθηση, παρόλο που πιθανώς να μην είναι αρκετή για να διασφαλιστεί η συνεχής και αδιάλειπτη ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από πλευράς Google, και όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε εξέλιξη - σύμφωνα με αναφορές ευρημάτων μέσα από τον κώδικα του social network, θα υπάρχει ένα χαρακτηριστικό social gaming που πιθανότατα θα ανταγωνιστεί την επιτυχία του Facebook στο πεδίο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου