Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η Mozilla υπέρ των "rapid release" του Firefox

Η κυκλοφορία εκδόσεων του Firefox browser κάθε έξι εβδομάδες μπορεί να είναι προβληματική σε κάποιες περιπτώσεις, τονίζει η πρόεδρος του Mozilla Foundation στο blog της, αν και σε γενικές γραμμές αποτελεί μονόδρομο.
Η συμβατότητα των add-ons με τις νέες εκδόσεις μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, τόνισε η Mitchell Baker, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Mozilla Foundation. Παρόλα αυτά, η ταχύτερη κυκλοφορία των νέων εκδόσεων διασφαλίζει πως οι νέες και καινοτόμες δυνατότητες δεν θα χρειαστεί να καθυστερήσουν σχεδόν έναν χρόνο προτού δοθούν στο κοινό, τόνισε η Baker.
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα η Mozilla υιοθέτησε την τακτική του "rapid release", η οποία ουσιαστικά επιτρέπει μια νέα έκδοση του Firefox κάθε έξι εβδομάδες.
Ο browser αποτελεί το "όχημα μεταφοράς" τρόπον τινά του Internet, και το Internet κινείται εξαιρετικά γρήγορα, όπως τόνισε η Baker. Εάν όμως ο browser αποτελεί το interface για το Internet, θα πρέπει να το ακολουθεί κατά πόδας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει χρήση των νέων δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών όποτε αυτά είναι διαθέσιμα, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας κυκλοφοριών.
Χρειάζεται, εντούτοις, αρκετή δουλειά ώστε να γίνει η διαδικασία πολύ πιο ομαλή και, τελικά, πολύ πιο χρήσιμη στη μεγάλη μάζα των χρηστών του browser, τόνισε η Baker.
Οι χρήστες, παρόλα αυτά, ζητούν περισσότερο μια "μέση οδό" ανάμεσα στις συχνές κυκλοφορίες των εκδόσεων από τη μια και στην ετήσια προσθήκη νέων δυνατοτήτων από την άλλη. Για παράδειγμα, έχει ήδη προταθεί η λύση της μίας long time support (LTS) έκδοσης του Firefox.
Η Mozilla θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μια LTS έκδοση ως major release, φερ' ειπείν τον Firefox 7, και ακόλουθα να κυκλοφορήσει τις εκδόσεις ανάμεσα στις LTS versions ως 7.x versions, όπως κάποιοι χρήστες σχολίασαν στο blog της Baker.
Κάποιοι άλλοι είναι αρνητικοί: είναι πολλοί οι χρήστες εκείνοι που βρίσκουν τα ασύμβατα add-ons και τις αλλαγές στο UI του Firefox μάλλον δύσχρηστα, σε τελική ανάλυση. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφονται προς άλλες εναλλακτικές λύσεις browsers.
Η Mozilla αναγνώρισε τον Ιούνιο πως μια σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι πως θα πρέπει να πιστοποιήσουν τα websites, τις εφαρμογές και τα add-ons τους κάθε φορά που προκύπτει ένα update για τον Firefox. Όπως αναφέρθηκε και σε post στο blog της Baker "Αυτό μπορεί να απαιτήσει εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας, και οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια έκδοση που περιλαμβάνει όλα τα γνωστά security fixes."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου